Skip to main content

Hur stort är matsvinnet i convenience-branschen?

bullar 450


Matsvinnsfrågan fortsätter att engagera inte bara på nationell nivå, utan även inom convenience-branschen. Där har man nu via Convenience Stores Sweden gjort en första undersökning av hur mycket mat som kastas och en uppskattning är drygt sex ton om dagen.

Regeringen har ett mål att halvera matsvinnet. Samtidigt håller SCB på att ta reda på hur stort det är totalt sett.

- SCB kontaktade oss eftersom man inte hade några uppgifter om vår bransch. Vi har därför gjort en enklare undersökning genom att kontakta butiker inom branschens olika segment, säger Bengt Hedlund, vd i Convenience Stores Sweden.

- Vi har tittat på kioskbutiker med och utan matförsäljning samt på minilivs och trafikbutik. Det som kastas är i första hand korv och andra charkvaror, bullar och annan bakeoff samt frukt och lösviktsgodis.

I samband med undersökningen märkte man att många bara slänger utan att bokföra det kastade som svinn. Samt att de allra flesta som ändå har koll på sitt svinn, inte gör något för att minska detsamma.

Att kasta mat är dåligt användna resurser. Det fattar alla men alltför många gör det ändå. Bengt Hedlund menar att det är dags att börja tänka på ett nytt sätt.

- Vi tipsar om att exponera med överfulla bullfat och fruktkorgar för att sälja mer. Budskapet kan tyckas dubbelt men så måste det vara. Kanske att vi behöver nya kategorier som att sälja gårdagens bullar eller frukt.

Tre möjligheter

Om vi fortsätter med bullarna som exempel så menar Bengt att man kan ha tre möjligheter.

- Man säljer som vanligt, man har gårdagens samt att man ger bort det som ändå inte blir sålt. Idag finns ju flera möjligheter att skänka överblivna livsmedel.

Korv är svårare att sälja på det viset men här får man kanske lägga lite jobb på att prata för varan när det börjar lida mot stängningsdags. En såld korv för halva priset ger ju en förtjänst som annars hade gått helt förlorad. Eller varför inte jobba med Sista minuten-erbjudanden:

• Är du hungrig, köp två korvar och betala för en – så slipper vi slänga maten.
• Är du sugen så köp fyra wienerbörd och betala för två – så slipper vi slänga. Mikra dem så smakar de som nybakade.
• Fruktsugen? Köp två frukter, betala för en så slipper vi matsvinn.

- Vi vill verka för att matsvinnet halveras även i convenience-branschen. Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, håller på att ta fram mätmetoder vilket behövs om man ska kunna mäta överhuvudtaget, avslutar Bengt Hedlund och påpekar att man som handlare måste se det som en affärsmöjlighet.
- Convenience har extra stora möjligheter tack vare det direkta kundmötet, säger han.


Redan i gång

En som redan är i full färd med att både mäta och minska är Ida Collin, Handlar’n i Norråker. Hon blev inspirerad när hon deltog i Convenience Stores Swedens inspirationsseminarium om matsvinn i höstas.

- Vi mätte allt vårt svinn i november och december för att göra en ungefärlig uträkning hur mycket vi kastade varje vecka. Och nu har vi satt som mål 2019 att halvera det. Så vi rear frukt och grönt, innan det blir för dåligt och vi har bättre koll på hållbarheten överlag så vi hinner rea ut varor. Vi har gått med i Karma men inte kommit igång med det än. Vi kastade mellan 10-15 kg frukt och grönt per vecka. Dessutom tre bullar och ett annat bröd per dag. Korv serverar vi inte, men vi kastar ungefär tio charkprodukter per vecka.


Text: GUNILLA PIHLBLAD 

  • Skapad